Wildpluk Jaarrond training - start 29 september

Wil jij ècht leren wildplukken? Wil je zeker zijn van wat je plukt, ook als je in je eentje in het bos staat? Meer planten kennen, elk seizoen genieten van de natuur? Dan is dit de training voor jou!

Echt wildplukken leer je door het vaak te doen. Het liefst het hele jaar door, alle seizoenen. Dan zie je hoe een plant opkomt, zich ontwikkelt en afsterft. En je leert hoe je met de seizoenen mee daar gebruik van kunt maken.

Als jij een jaarrond mee gaat wildplukken, krijg je zoveel kennis en ervaring dat je daarmee vol zelfvertrouwen de planten kunt vinden, herkennen en gebruiken. Overal.

Wat gaan we doen?

4x (elk seizoen) een wildpluk expeditie.
Je gaat 4x in alle seizoenen met mij op zoek naar wat de natuur op dat moment aanbiedt en wat je daar van kan gebruiken. Planten, struiken, bomen, bloemen, bessen, noten, wortels… het komt allemaal voorbij. En belangrijk: we beginnen niet steeds bij het begin, maar 
Van die oogst gaan we elke keer ook lekkere dingen maken. Dat is minstens zo belangrijk vind ik: proeven wat je hebt geplukt. Dan ga je het thuis ook eerder doen en… elke keer een proeverij aan het eind is gewoon ook heel gezellig 😉. Regelmatig (en zeker in de herfst en winter) koken we op een vuur.

3x een Speciale Expeditie
Naast de seizoen-expedities zijn er een 3-tal ‘Special’ expedities. Met extra aandacht voor onderwerpen als thee/limonade/jams (koffie komt bij herfst), EHBO-planten (planten die rechtstreeks vanuit de natuur kunnen helpen bij wondjes, hoofdpijn, kneuzingen, etcetera)  en een herfstspecial in een bijzonder gebied.

Zelf thuis tussendoor aan de slag
Wat daarbij helpt is de tijd tussen de expedities. Je krijgt na elke middag niet alleen de planten/recepten en theorie toegestuurd, maar ook een paar ‘invitations’ die je uitnodigen om er zelf op uit te gaan of om iets te doen met wat we in de middag hebben verzameld. Zo ga je tijdens de training ook je eigen omgeving ontdekken en zelf bezig. Daardoor groeit je vertrouwen en wordt het ook meer iets ‘van jou’. Na de eerste middag kan je al meteen aan de slag als je wilt!

Ervaringen en vragen delen in de community
Je ervaringen en vragen kan je  als je wilt delen in een besloten facebookgroep, waar naast mededeelnemers ook ik met regelmaat op vondsten en vragen reageren. Dat inspireert en motiveert. Je houdt na de training toegang tot deze community.

Bijzonder voor het jaartraject t.o.v. de ‘losse’ expedities:

Je begint niet steeds opnieuw, maar we gaan als groep steeds verder!
Daardoor groei je zelf in de basiskennis zoals het herkennen van planten, weten waar je iets kunt vinden, wat je kunt oogsten, etc. Omdat je in een ander seizoenen soms van dezelfde plant een ander onderdeel gebruikt, leer je een plant veel beter kennen. 

Nieuwe manieren van bereiden ontdekken
Sommige hele leuke manieren van bereiden zijn in een middagworkshop niet echt goed te leren, simpelweg omdat ze meer tijd nodig hebben. Dat kan nu wel! Denk bijvoorbeeld aan fermenteren, maken van limonade en jams, branden van onderdelen voor koffie, of het laten trekken van een kruidendrank. 

Je doet het met een groep. 
Je doet de expedities steeds met dezelfde groep. Daardoor leer je elkaar kennen. Dat is gezellig en motiveert. En wie weet: als het klikt kan je natuurlijk ook buiten de training vaker samen op expeditie!

Samenvattend

 • Je gaat 7 vrijdagmiddagen live met mij op pad
  • 4x (elk seizoen) een Wildpluk Expeditie vanaf De Ceuvel
  • 3x een ‘Special’, op wilde struinlocaties in de buurt van Amsterdam
 • Je krijgt na elke expeditie niet alleen de gegevens van de planten/recepten/theorie van die dag mee, maar ook ‘invitations’ – wildplukvragen die je uitnodigen om er zelf op uit te gaan. Zo ontstaat een mooi naslagwerk om op terug te vallen na de training. 
 • Ervaringen tussentijds kunnen worden gedeeld in een besloten facebookgroep, waar ook ik met regelmaat op vondsten en vragen uit de groep reageer.

Data, tijden & kosten
De training is altijd op vrijdagmiddag, in principe van 13:30 – 17:00. 
Start: je kan 2 keer per jaar starten, in het voorjaar en eind zomer.
Eerstvolgende start: Vrijdagmiddag 29 september!
Deze eerste middag legt de basis van Wildplukken uit, met iedereen die dan begint (algemene regels, hoe herken je planten, eerste keer plukken en koken), daarna sluit je aan bij de groep die al een half jaar bezig is.

Andere data: 20 oktober (herfstpluk), 17 november (EHBO-planten), 16 februari (winterpluk), 19 april (voorjaarspluk), 24 mei (thee/limonade special), 21 juni (zomerpluk – eetbare bloemenspecial)
Tijden: 13:30 – 17:00/17:30
Locaties zijn: rondom De Ceuvel, Noorder IJpolder en Geuzenbos (struingebied A’dam west).

Kosten: €425,- incl btw.
Inclusief excursies, proeverijen, studiemateriaal en deelname besloten community

Wildplukken The Nature Connection

Met deze training…

 • Krijg je zelfvertrouwen in het herkennen van planten, struiken en bomen.    En weet je wat je hiervan kunt gebruiken

 • Kun je jezelf en mensen om je heen verrassen met bijzondere, wilde smaken en gerechten.    Van gevulde windebloemen met weegbreezaadjes tot kruidenbrood en berenklauwzaadelixer

 • Leer je verschillende technieken van bereiding, ook technieken die langer duren dan een middag.    Zoals fermenteren, drogen, laten trekken, jams maken maar ook koken op een vuur

 • Ken je een aantal basis EHBO planten en weet je hoe je die toe kunt passen

 • Ga je ontdekken wat en waar je in je eigen buurt kunt wildplukken. Door de opdrachten die je dat stap voor stap laten verkennen, gestimuleerd door de FB community

 • Voel je je meer verbonden met de natuur en haar seizoenen, doordat je vaker de natuur in gaat en ziet wat er groeit en veranderd is.

Een mooi blog van Kim van ‘Best wel Bewust’ van de workshop in maart vorig jaar vind je hier

Enkele foto’s van vorige excursies (fotobijlage is van het Parool van maandag 25 maart 2019)

Wildplukexpeditie in het Parool
koken
wildpluk-proeverij

The Nature Connection

The Nature Connection verzorgt Mindfulness, Coaching en Natuurworkshops in Amsterdam Noord. 

Social Media

Blijf op de hoogte

Voor de af-en-toe inspiratie en tips (want eerlijk is eerlijk: regelmatig komt ie niet uit). Wel weet je zo als eerste wanneer de nieuwe workshops & Trainingen starten 😉