“We staan niet los van de natuur, we zijn er onderdeel van.”

” Ik hou van deze wereld, van de oneindige rijkdom van kleuren, geuren, geluiden, vormen. Altijd in beweging. ” 

 

Achtergrond
Ik groeide op in het noorden van ons land, aan het Paterswoldsemeer.
Vrijwel al mijn herinneringen zijn van het leven buiten: De geur van de bast van de grote klimboom, de roodborst met een nest in het fietsenhok en de honderden spinnenwebben waar je door heen moest als je het schuurtje inliep… 

Maar ook: Zittend aan het water bij het meer van ons huis, vlogen mijn gedachten vanzelf mee met de golven, mij in stilte achterlatend… Een spontane, natuurlijke meditatie van een kind.

In mijn studie zit een heel andere kant van mij: Industrieel Ontwerpen aan de TUDelft was technisch, praktisch, creatief en artificieel. Ik hou van de technologische ontwikkelingen èn van de praktische creativiteit die op dit moment nodig is om te ontdekken hoe we kunnen blijven leven op deze planeet. Dat maakt ook dat ik met veel plezier werk op De Ceuvel in Amsterdam Noord: met zijn allen heel praktisch kijken hoe het ànders kan, duurzamer, socialer.

lees meer lees minder
Anke Wijnja The Nature Connection
Anke Wijnja is Mindfulness Trainer, Coach, Bushcrafter en Ambachtsvrouw. Dit combineert ze in The Nature Connection tot Trainingen en Workshops waarin je op een intense manier de natuur kunt ervaren en je je weer kunt verbinden met alles om je heen.

Burnout, Mindfulness & Meditatie

De huidige cijfers over stress en burnout raken me, vooral de grote hoeveelheid jongvolwassenen die onder spanning blijken te staan. Omdat ik weet dat het niet nodig is, en het tegelijkertijd ook snap: zelf kreeg ik op mijn 31e een burnout. Door een combinatie van een druk sociaal leven, lage eigen faal-bestendigheid en een slechte werkrelatie. En dat terwijl ik heel veel van mijn werk hield (het

ontwerpen van natuurspeeltuinen).

Klinkt misschien gek, maar de burnout heeft me veel gebracht: Ik waardeer mezelf meer, laat me niet zo snel gek maken (ook niet door mezelf), kan steeds beter ‘nee’ zeggen en heb ontdekt dat anderen die helderheid juist erg waarderen. Maar bovenal: ik kan weer volop genieten van het moment. En dat geeft alles weer de rijkheid die ik als kind ook ervaarde. Alles krijgt meer kleur, contacten met vrienden, geliefden, de natuur en mijn werk.

Dat gun ik jou ook.

De Chinezen hebben een gezegde: ‘Je kunt niet voorkomen dat de vogels van verdriet komen overvliegen, maar wel dat ze nesten maken in je haar’. Ze hebben gelijk: je kan niet ‘nooit meer stress’ krijgen, maar je kan wel zorgen dat je er anders mee om leert gaan. Daarom geef ik Mindfulness en Meditatielessen. Want inzichtmeditatie helpt daar al duizenden jaren bij, en mindfulness al een paar decennia.

Afgestudeerd als ingenieur en geboren als nuchtere noordeling doe ik dat niet zwevend met mn hoofd in de wolken maar stevig met mijn voeten op de grond. Met liefde voor de wereld om me heen.

 

lees meer lees minder

Het is tijd voor verbinding

Voor mijn gevoel zijn we als cultuur de afgelopen eeuw wezenlijke verbindingen kwijtgeraakt:

  • We zijn steeds verder af komen te staan van de natuur .
  • Het individu is zo belangrijk geworden dat we ons niet meer echt verbonden voelen met de (onbekende) mensen om je heen.
  • Tot slot zit bijna iedereen vooral ‘in zijn hoofd’. Verstrikt in een maalstroom van gedachten, en daarmee niet meer

         in contact met wat ons gevoel of ons                 lichaam aangeeft.

Dat voel je.  En nu is het tijd voor verbinding, vanuit een nieuwe wijsheid en vanuit je eigen authenticiteit. Je eigen kleur geven aan het groter geheel, zoals een kruid in een gerecht of een plant in een bos.

Dat gaat niet vanzelf, dat weet ik. Dat is zoeken. Dat is waar wil ik mensen bij ondersteunen, vanuit rust, ruimte en openheid.

Meer lezen over mijn kijk op het leven?
Klik hier. 

lees meer lees minder
Voor mezelf maak ik graag tekeningen. Ze helpen me om mijn gevoel vorm te geven, te onderzoeken, te verwerken

Opleiding & Trainingen

Anke is in 1996 cum laude afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft (Industrieel Ontwerpen) en heeft daar een 8-tal jaren lesgegeven als ontwerpcoach naast haar werk als landschapsontwerper. 

Ze is gecertificeerd Mindfulness trainer sinds 2018, en lid van de VMBN (cat.2). 

Dat combineert ze waardevol met de opleiding Natuurcoaching – Jaaropleiding (Innersteps, Hilversum 2020).

Een mooie actieve aanvulling hierop werd de MindfulWalk & Mindful Run –  Instructeurs training (MindfulRun Nederland, Arnhem 2020). Licentie voor geven van trainingen Amsterdam Noord: 2021

Meditatie & Mindfulness achtergrond
Alles is continu in beweging. Dat geldt ook voor mij en zeker op dit vlak.
Meditatie maakt al van kinds af aan op een heel natuurlijke manier deel uit van mijn leven. Ik ben nieuwsgierig, dus heb aan veel verschillende tradities ‘gesnuffeld’ of me er behoorlijk ver in verdiept. Dat maakt ook dat ik de (mindfulness)trainingen vanuit een breed perspectief kan geven en ik je vragen ook vanuit dat perspectief kan beantwoorden (ik zit niet vast aan één referentiekader).
Uiteraard gaat ook mijn ontwikkeling door.

Enkele tradities/leerscholen uit mijn ontwikkeling:
Hatha Yoga  – soort basisvorm van yoga, waar beweging, ademhaling en meditatie worden gecombineerd (Irmtraut de Wreede, 1998 – 2003)
Healing Tao – Oud Chinees ‘gezondheidssysteem’ met een combinatie van bewegingen (Chi Kungs) en meditaties. (Dirkje Veltman e.a. – t/m Fusie III, 2004 – 2012)
Traditionele meditatie – zitmeditatie, visualisaties, mantra’s (2012-nu)
Tibetaanse meditatie, inzichtmeditaties, hartmeditaties, omgaan met emoties, vergevingsmeditatie, zelfheling etc. (o.a. José Antonio Manchado, 2013-nu)
Mindfulness/Vipassana – aandachtsmeditaties, inzichtmeditaties, yoga, (divers, 2017-nu)

lees meer lees minder
Wilpluk jaartraining

Ik werk vanuit De Ceuvel – een creatieve duurzame broedplaats in Amsterdam Noord. We werken in gerecyclede boten-op-het-land, met composttoiletten, zonnepanelen, plantfilters die ons keukenwater zuiveren en een heerlijk groen ‘Zuiverend Park’ dat terwijl wij hier werken stukje bij beetje de grond zuivert door middel van ‘fytoremediatie’. Binnen de Ceuvel-gemeenschap ben ik degene die daarover de skepter zwaait. 

The Nature Connection

The Nature Connection verzorgt Mindfulness, Coaching en Natuurworkshops in Amsterdam Noord. 

Social Media

Blijf op de hoogte

Voor de af-en-toe inspiratie en tips (want eerlijk is eerlijk: regelmatig komt ie niet uit). Wel weet je zo als eerste wanneer de nieuwe workshops & Trainingen starten 😉