Over Anke

Oprichtster van The Nature Connection is Anke Wijnja:

Ik hou van deze wereld, van de oneindige rijkdom van kleuren, geuren, geluiden, vormen. Van de mensen, van de dieren, van de natuur en alles om ons heen.

Ik groeide op in een huisje aan het Paterswoldsemeer, in het noorden van ons land. Mijn moeder zette er mijn wieg onder de oude lariks, als kleuter plukte ik in de moestuin de kruiden voor het eten en als puber gooide ik mijn verdriet eruit zittend op de steiger bij de ondergaande zon.

Daarna ging ik Industrieel Ontwerpen studeren aan de TUDelft. Ogenschijnlijk een heel andere richting, waar mijn technische, praktische en creatieve vaardigheden werden aangesproken. Maar ook daar kwam mijn liefde voor de natuur tot uiting: ik ging geen producten ontwerpen, maar landschappen. Zintuiglijke tuinen voor mensen met dementie en natuurspeeltuinen voor kinderen.

Voor mij is de verbinding van onszelf met de wereld om ons heen altijd belangrijk geweest. De natuur neemt daarbij een bijzondere plek in: al van kleins af aan troost ik mezelf daarmee als ik me rot voel, onzeker ben, verdriet heb. Dan gaat het altijd stukje bij beetje weer beter. Aanvankelijk deed ik dat instinctief en wist ik niet waarom, maar tegenwoordig weet ik me gesteund door wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de natuur een helend en verbindend effect op mensen heeft.

Dit principe vormde altijd de basis voor mijn landschapsontwerpen, en vormt nu ook de basis voor een veel directere aanpak via The Nature Connection: ik neem mensen mee de natuur in, haal ze even uit hun denken en zet hun zintuigen aan, zodat ze zelf kunnen ontdekken wat de natuur met hèn doet.

(De Ceuvel is een duurzame broedplaats in Amsterdam Noord. Meer info: www.deceuvel.nl )

Anke Wijnja The Nature Connection

Anke Wijnja is landschapsontwerper, bushcrafter, ambachtsvrouw en mindfulnesstrainer. Dit combineert ze in The Nature Connection tot excursies en workshops waarin je op een intense manier de natuur kunt ervaren. Ook bij jou in de buurt, in de stad.

natuurworkshop voor kinderen op De Ceuvel