Het Wilde Noorden presenteert: Zelfgemaakt!
In Nederland voelen we ons zo weinig betrokken bij de dingen die we kopen, dat we onze kledingstukken maar 7 keer dragen, per persoon zo’n 33 kilo aan goed voedsel in onze vuilnisbakken gooien en maar een fractie van onze spullen werkelijk gebruiken. Wordt het niet eens tijd dat we stoppen met zomaar iets kopen en eens goed om ons heen kijken wat we kunnen met wat er al is? Wat kan je eigenlijk ook gewoon zelf maken met dat wat om ons heen groeit, of met materialen die anders weggegooid zouden worden?
‘Zelfgemaakt!’ is een serie van workshops waarin je leert hoe je van ‘niets’ iets moois kunt maken. Met je eigen handen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je van onkruid een sterrendiner maakt, of van restleer een schoen. De reeks is opgezet voor de Tolhuistuin, door Anke van The Nature Connection. Je wordt erin begeleidt door koks, jagers, ambachtslieden en kunstenaars en ze vinden plaats in de prachtige tuin (of tuinhuis) van de Tolhuistuin.
Zelfgemaakt is onderdeel van ‘Het Wilde Noorden’, een reeks activiteiten georganiseerd vanuit de Tolhuistuin die een ode brengen aan de natuur in Amsterdam Noord.
Alle data:
22 juli #1 Zelfgemaakt – Van Schipholgans naar Prachtvlees – ism Ellen Mookhoek (uitverkocht)
2 september #2 Zelfgemaakt! – Van restleer tot Barefoot shoe – ism Anke Wijnja
maak schoenen die de aarde voelen
30 september #3 Zelfgemaakt! – Verven met Planten –Gift of Colors ( samenwerking Bloei & Groei met Claudy Jongstra).
leer hoe je de natuur je leven kan kleuren
21 oktober #4 Zelfgemaakt! – Ode aan het Onkruid diner
herontdek en proef de assepoesters van onze parken
18 november #5 Zelfgemaakt! – Schaapvriendelijk vachtvilten – ism Bianca Vonk
maak een vacht van een dier dat blijft leven
#2 Zelfgemaakt! - Van restleer tot Barefoot shoe
Leer hoe je zelf schoenen kunt maken! Soepele schoenen, die je voeten als een handschoen passen èn die je nog steeds de aarde laten voelen.
Het kunnen maken van je eigen schoenen heeft iets magisch – om het mooie leer zelf om te vormen naar iets waar je werkelijk op door stad en land kunt lopen… Je creëert een kledingstuk waar je echt een band mee hebt, van restleer uit de kleding- en meubelindustrie. Prachtige stukken leer die anders worden weggegooid.
Inhoud workshop: Je leert te werken met een schoenpatroon, leert hoe je die op maat maakt op je eigen voet. Leert meer over leer, hoe je je patroon overbrengt en het leer vervolgens verwerkt. Hoe je leer met de hand kunt naaien en afwerken. Er zijn twee verschillende type schoenen voor verschillende niveaus van ervaring met naai- of knutselwerk zodat iedereen aan het eind van de middag met een paar schoenen naar huis kan. Uiteraard zijn er ook verschillende soorten en kleuren leer waar je zelf een keuze in kunt maken, en ook het patroon krijg je mee naar huis!
(het model dat je maakt
‘Ik liep vroeger overal het liefste op blote voeten. Ik houd van het voelen van de verandering van textuur, hardheid, temperatuur van waar ik loop, maar in de stad werd dat te onveilig. Sinds ik zelf schoenen maak, krijg ik die ervaring weer terug en wil ik eigenlijk niets anders meer…’ Anke Wijnja
#3 Zelfgemaakt! – Verven met Planten
Al millennia verven wij als mensen met planten om de prachtige kleuren uit de natuur vast te leggen op onze muren, kleren en huid.
Veel van deze traditionele kennis is verloren gegaan toen we steeds meer synthetische pigmenten gingen gebruiken – en steeds meer chemicaliën voor het ‘laten pakken’ ervan.
In deze workshop ga je terug naar de basis en naar de kleuren die de natuur ons levert. Nienke en Nashaira leren je in deze workshop hoe je textiel kunt verven met restafval uit de keuken en planten uit je tuin. Zij gebruiken daarvoor (rest)producten zoals avocadopitten en uienschillen. Leer hoe je kleuren kunt beïnvloeden met bijvoorbeeld een roestige spijker of een koperen pan. Je gaat naar huis met een natuurlijk geverfde sjaal of hoofddoek. Het zijn kleuren waar je vaak meteen van houdt, warme kleuren die met geen synthetisch middel te overtreffen zijn.
Wol- en viltkunstenaar Claudy Jongstra gebruikt dit soort kleuren al decennia lang in haar werk, en haar ervaring en kennis heeft ze gedeeld met de vrouwen van Bloei & Groei x Gift of Colour die deze workshop geven.
Ontdek met ons de verborgen kleuren van de natuur!
Gift of Colour is een samenwerking tussen Claudy Jongstra en Bloei & Groei. The Gift of Colour is gebaseerd op de pijlers ecologie, inclusiviteit, community en een lokale maakindustrie. In het Nelson Mandela Park in Amsterdam Zuidoost is voor dit project een eerste community tuin met verfplanten opgezet die nu wordt uitgebreid naar het Brasapark. Een leer/werkplaats voor textiel ambachten – met als doel kennis over te dragen en de ervaringen te delen.
#4 Zelfgemaakt! – Ode aan het Onkruid diner
Eigenlijk alles wat je eet heeft uiteindelijk zijn basis in een plant of dier. Ooit leefde het, groeide het voordat het jouw eten werd. Of voordat iets een medicijn werd. Of voor dat het jouw kleding werd. We zijn al sinds ons bestaan afhankelijk van onze kennis van de natuur om ons heen. Maar nu je alles verpakt en bewerkt kant en klaar in de winkel kunt kopen, weten we dat vaak niet meer. Planten die ooit zo waardevol voor ons waren, raken vergeten. Sommigen vinden we nu ronduit irritant. Onkruid! Roepen we en we trekken het er uit, vertrappen het.
Deze middag en avond zijn een ode aan juist dit onkruid. Aan planten als bijvoorbeeld brandnetel, berenklauw en heermoes. Planten die we massaal afwijzen omdat ze prikken, branden, woekeren, of omdat ze ons wijzen op ons stikstofprobleem. Je gaat met Anke Wijnja van The Nature Connection mee op pad, en ontdekt met haar het verrassend onkruid dat gewoon in de parken van Amsterdam Noord groeit. Je plukt ze, voelt ze, ruikt ze en hoort hun verhalen.
Vervolgens schuif je in de Tolhuistuin aan voor een bijzonder diner, gekookt door Anne Wagenaar van het sociale Robin Food Kollektief. Met als hoofdingrediënten diezelfde onkruiden – om te ontdekken hoeveel waarde en smaak die ook nu nog voor jou kunnen hebben.
#5 Zelfgemaakt! – Schaapvriendelijk vachtvilten
De meeste schapen moeten elk jaar na de winter worden geschoren. De vachtwol die als restproduct overblijft kan uitstekend worden hergebruikt om vachtkleden, kleine vachtjes of wandkleden van te maken. Dat is veel diervriendelijker dan huiden – het dier dat de wol heeft geleverd dartelt immers nog vrolijk in de wei en levert het volgend jaar gewoon weer zo’n wolpakket. Daarnaast is het prachtig materiaal om mee te werken. Ieder schaap heeft zijn eigen soort wol…
Inhoud workshop: in deze workshop maak je zelf een kleine vacht (max 50×60 cm) of wandobject met vachtwol op wolvilt.
Onder deskundige leiding van viltkunstenaar Bianca Vonk maak je je eigen samenstelling voor je vacht. Van eenzelfde (type) schaap, of juist een soort collage van meerdere. Je werkt onder andere met de vachtwol van het Heideschaap (kenmerkend zijn de lange lokken) of van het Texelsschaap (kortere lokken). Uiteraard neem je je vacht na afloop mee naar huis!
Bianca Vonk is al van jongs af aan bezig met het werken met wol, vanuit diverse technieken, en heeft een eigen wolatelier in Warns
(Friesland). Naast workshops in vachtvilten en vilten, maakt ze ook eigen werk en werk op maat. Vanuit respect en zorg voor de natuur werkt ze zo duurzaam mogelijk, zonder milieubelastende middelen om de wol te wassen of te vilten. Hier vind je meer over Bianca.
The Nature Connection
The Nature Connection verzorgt Mindfulness, Coaching en Natuurworkshops in Amsterdam Noord.
Bezoek Ons
- Korte Papaverweg 2L
- 0621546663
- info@thenatureconnection.nl
Social Media
Blijf op de hoogte
Voor de af-en-toe inspiratie en tips (want eerlijk is eerlijk: regelmatig komt ie niet uit). Wel weet je zo als eerste wanneer de nieuwe workshops & Trainingen starten 😉